Menu

Ny millionbevilling skal udbrede kendskabet til demens i sundhedssektoren

Med en bevilling på 6 mio. kroner får Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark et stort rygstød i arbejdet med at skabe mere bevidsthed om livet med demens, og hvordan vi alle kan hjælpe.

Publiceret 18. november 2024

Pengene kommer fra LB Foreningen, der ejer Danmarks største medlemsejede privatforsikringsselskab, LB Forsikring, og er særligt målrettet en indsats for de ansatte i sundhedssektoren.

I Danmark er der i dag omkring 100.000 danskere, der lever med demens, og over 400.000 er nære pårørende til en person med demens. Det er tal, der forventes at stige med over 30 % i de næste 10 år. For mange med demens og deres pårørende betyder diagnosen, at man trækker sig for sociale aktiviteter, fritidsliv og bliver mere isolerede. 

”Bag tallene findes mennesker med demens, der kan blive overvældede, miste modet og troen på egne evner og opleve, at andre sætter dem i bås, når de begiver sig ud i hverdagsaktiviteter. Det er problematisk, fordi et socialt liv er essentielt for sundhed, sygdommens udvikling og menneskers livskvalitet,” forklarer Lone Harlev, sekretariatsleder i Demensvenligt Danmark.

I Demensvenligt Danmark, der er et co-creation samarbejde med Ældre Sagen, Alzheimerforeningen, en række faglige organisationer, og pårørendeorganisationer, har man sat sig et mål om at gøre hverdagen lettere for mennesker med demens og deres pårørende ved at bryde stigmatiseringen og gøre det lettere at leve et godt liv med demens. De seneste år har Demensvenligt Danmark haft samarbejde med detailhandlen, kultur-og fritid og transportbranchen, som er nogle af de sektorer, der møder mennesker med demens i dagligdagen, og hvor små tiltag kan gøre en stor forskel.
”Med donationen fra LB Foreningen får vi nu mulighed for at udvide vores indsats til også at omfatte sundhedssektoren. Selvom man i denne sektor ofte har flere berøringsflader med demens, så er der alligevel et stort potentiale for at blive bedre til at møde mennesker med demens, når de f.eks. skal til tandlæge, optiker, fodterapeut eller lign. Som sundhedsperson kan man med små greb være med til at lette disse dagligdagsmøder, som ellers kan være udfordrende for et menneske med demens,” siger Lone Harlev. 

LB Foreningen: Vi har et fælles ansvar, og viden er fundamentet for at handle
”Demens er en folkesygdom, som påvirker rigtig mange direkte og indirekte. Det har vi alle et ansvar for at gøre nemmere og forstå bedre. Mennesker med demens og deres pårørende risikerer ofte at falde udenfor fællesskabet og isolere sig. Det kan og skal vi gøre mere for at modvirke i alle dele af samfundet,” siger Lars Busk Hansen, formand for LB Foreningen.
LB Foreningen tæller bl.a. over 80.000 medlemmer, som er direkte involveret i sundhedsvæsenet, og derfor ser både Demensvenligt Danmark og LB Foreningen flere muligheder for at skubbe til dagsordenen for mere viden om demens.

”Vi vil rigtig gerne være med til at involvere vores medlemmer i en vigtig dagsorden som arbejdet for et demensvenligt samfund. Vores fællesskab i LB Foreningen rummer mange forskellige fagligheder, og vi har alle brug for at forstå demens bedre. Vi ved, at vores mange sundhedsfaglige medlemmer er optagede af at kunne gøre en forskel og forbedre vilkårene for borgerne i det her land, så at få mere viden ud til dem er første skridt og en oplagt mulighed for os at forfølge,” siger Lars Busk Hansen.

Bevillingen fra LB Foreningen er på 5.994.843 kr. og løber frem til og med 2027. Udover en særlig indsats overfor sundhedssektoren skal midlerne fra LB Foreningen også understøtte arbejdet med Demensugen (uge 19) og udbredelse af kendskabet til og brugen af Demenssymbolet.

FAKTA OM DEMENS
Cirka 100.000 danskere lever med demens (134.000 i 2035)
400.000 danskere er nære pårørende til et menneske med demens
93 pct. af hjemmeboende med demens oplever udfordringer, når de færdes på egen hånd
83 pct. af hjemmeboende med demens trækker sig fra sociale fællesskaber og fritidsaktiviteter

FAKTA OM DEMENSVENLIGT DANMARK
Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark har eksisteret siden 2017 og består af 11 landsdækkende organisationer: Alzheimerforeningen, Demenskoordinatorer i Danmark, Dansk Sygeplejeråd, Ergoterapeutforeningen, Faglige Seniorer, Folkekirken, FOA, Danske Professionshøjskoler, Socialpædagogerne, Pårørende i Danmark og Ældre Sagen. 
Sammen og hver for sig arbejder organisationerne for, at mennesker med demens og deres pårørende kan føle sig inviteret og inkluderet i samfundet og fortsat være en del af vores vigtige fællesskaber – kort sagt leve et godt liv med demens. 

Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark står bag demenssymbolet ”Håndsrækningen”, som bæres af mennesker med demens for at vise, at de kan få brug for en hjælpende hånd. Folkebevægelsen er også initiativtager til den årlige Demensuge (uge 19), hvor en national kampagne og en række lokale indsatser skaber større forståelse for, hvordan vi kan skabe et mere demensvenligt samfund.

Læs mere på www.demensvenligtdanmark.dk